26.5.2015


Expeditsija Kemi 2015 15.-19.6.2015

Juhannusviikolla Kemissä järjestetään Expeditsija Kemin 2015 -nimeä kantava suomalais-venäläinen taideviikko. Maanantaista 14.6. juhannusaattoon kestävän taideviikon ohjelmassa on taide- ja keramiikkatyöpajoja, venäläistä modernia taidetta käsittelevä seminaari sekä avoimia työpajoja ja -näytöksiä julkisilla paikoilla. Viikon järjestää Suomi-Venäjä-Seuran Kemin osasto yhteistyössä Murmanskin alueelta tulevien taiteilijoiden ja taiteenopettajien kanssa.
Keramiikkatyöpaja ja taidetyöpaja työskentelevät maanantaiaamusta keskiviikkoiltaan Kemin lyseon lukion tiloissa. Taidetyöpajassa Leningradin alueen yliopiston professori Igor Kluskinin johdolla perehdytään monotypian ja monikerroksellisen maalaamisen ilmaisuun ja tekniikkaan sekä apatiittilaisen kuvataiteilija Irina Sidtikovan opastuksella grattazh-tekniikkaan. Keramiikkatyöpajassa kiroviskilaiset  Marija Suetina ja Jelena Klimenko opettavat perinteiseen vologalaiseen keramiikkaan ja erilaisiin polttotekniikoihin. Työpajat ovat kaikille avoimia. Osallistumismaksu on 20€/työpaja (9 tuntia) + pieni materiaalimaksu. Ilmoittautumiset puhelimitse 040-8127335.
EXPEDITSIJA KEMI 2015 taideviikkoon liittyy myös venäläistä nykytaidetta käsittelevä seminaari Kemin kulttuurikeskuksen pienessä auditoriossa keskiviikkona 17.6.2015 klo 12-16.. Seminaarissa professori Igor Klushkin alustaa venäläisestä modernista taiteesta ja Irina Sitdikova ammattitaitelijana toimimisen edellytyksistä nyky-Venäjällä. Igor Klushkinin toinen puheenvuoro keskittyy venäläisen avangardistin Kazimir Malevitšin vuonna 1915 luomaan ”Mustan neliöön” ja sen merkitykseen myöhemmille taiteilijasukupolville. Kirovskin taidekoulun rehtori Marija Suetina kertoo modernin taiteen suhteesta nykyiseen taideopetukseen. Yhdessä Kemin taidemuseon kanssa järjestettävä seminaari on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille.
Taideviikkoon liittyy myös kaduilla ja julkisissa tiloissa järjestettäviä avoimia työpajoja ja –näytöksiä apatiittilaisen Elena Sejtenovan johdolla. Työpajoissa lapset ja nuoret voivat omin käsin tehdä perinteisiä venäläisiä nukkeja, leluja ja matkamuistoja. Tärkeä osa viikkoa on myös taiteilijoiden jalkautuminen eri puolille Kemin keskustaa ikuistamaan nyky-Kemiä vieraan silmin, Näistä teoksista kootaan näyttely, joka on esillä viikon jälkeen. Kemi-tiimin kauppamaratonilla 18.6. kävelykadulla Expeditsija Kemi 2015 venäläiset vieraat ovat paikalla aamusta iltaan omassa teltassaan antaen työnäytöksiä, työpajoja ja ikuistaen Kemiä ja kemiläisiä. Kemi vieraan silmin työskentely jatkuu vielä juhannusaattona.
EXPEDITSIJA KEMI 2015 yhteistyökumppaneina toimivat Kemin kaupunki ja sen kulttuuritoimi sekä Suomi-Venäjä-seura.
Lisätietoja: Suomi-Venäjä-Seuran Kemin osasto, puheenjohtaja Arto Laakso, p. 040-8127335, svs.kemi@gmail.com.

Irina Sitdikova
Apattiitilainen kuvataitelija, Venäjän taiteilijaliiton jäsen, Apatiitin Suomen Ystävien yhdistys ”Naapurien” puheenjohtajaIgor Klushkin Kirovskilainen monialainen kuvataiteilija, taidemaalari, graafikko. Toimii Pushkinille nimetyn Leningradin alueen valtionyliopiston professorina.

Jelena Klimenko
Kirovskilainen kramiikko taiteen ja käsityönopettaja Kirovskin kulttuuripalatsissa


Jelena Sejtenova
Apatiittilainen käsityöläinen, alueellisesti ja valtakunnallisesti palkittu käsityönopettaja.


Marina Suetina  
Kirovskin taidekoulun rehtori, kuvataiteilija