13.5.2015

Vieraita kaukaa neuvostoliittolaisten sotavankien hautausmaalla Ajoksessa

Ajoksen neuvostoliittolaisten sotilaiden hautausmaalla lepääviä vainajia muistetaan tänä vuonna monin tavoin. Koskettavimpia tilanteita ovat ne, joissa kaukaa Venäjältä saapuneet omaiset muistavat rakkaitaan. Tänä aamuna tytär Valentina Ivanovna Lobysheva Tseboksarystä ja lapsenlapsi Sergei Ivanovits Vdovtsenko Pietarista saapuivat muistamaan Ivan Iljits Olginia, joka menehtyi Ajoksen vankilerillä 1. helmikuuta 1942 näklään ja yleiseen heikkouteen.
Noin 650 kilometriä Moskovasta itään sijaitsevasta Tseboksarystä matkaa Kemiin ja Ajokseen kertyy kaikkiaan noin 2200 kilometriä. Valentinalle Suomen matkalta kotiinviemisiksi jäi kourallinen multaa, jonka hän vie äitinsä, Ivan Iljits Olginin lesken, haudalle.
Valentina ja Sergei antoivat luvan kirjoittaa tästä vierailusta ja julkaista kuvan internetissä. Tämän kirjoittamalla haluan vain kertoa, että näitä sotavankien hautausmaita ylläpidetään, kunnostetaan ja korjataan nykyaikaa ja eläviä kanssaihmisiämme varten. Suomessa, Venäjällä ja kaikkialla muuallakin.