14.10.2018

Sugrifest Kemi 2018: Suomalais-ugrilainen sukukansapäivä Kemin kirjastossa perjantaina 19.10.2018

Sugrifest Kemi 2018: Suomalais-ugrilainen sukukansapäivä Kemin kirjastossa perjantaina 19.10.2018

Klo 15.00 Kiansanrunoustunti krjaston lukusalissa
klo 16.00 Käsikirjoittaja Aleksandr Aleksandr Utševatkin esittelee päivän elokuvan Azor (Isäntä, 2017).Tilaisuus tulkataan suomeksi,
klo 16.30 Elokuvaesitys kulttuurikeskuksen pienessä auditoiriossa.
Azor (Азор, suom. Isäntä), 2017, 83 min., Ohjaus: Viktor Tšitšaikin, käsikirjoitus Aleksandr Utševatkin. Tekstitys: Jouni Kortesharju. Elokuva on suomeksi tekstitetty.

Tapahtuman järjestää Suomi-Venäjä-Seuran Kemin osasto yhdessä Kemin kaupunginkirjaston kanssa.

Kuvan mahdollinen sisältö: ainakin yksi henkilö, ihmiset seisovat ja ulkoilma

Azor – Isäntä on maailmanhistorian ensimmäinen mordvankielinen draamaelokuva. Viime vuonna valmistuneen elokuvan on ohjannu Viktor Tšitšaikin ja sen käsikirjoitus Aleksandr Utševatkinin käsialaa. Suomenkielisen tekstityksen on tehnyt Jouni Kortesharju. Elokuvan kesto on 83 minuuttia.

Azor on maailmanhistorian ensimmäinen ersä-mordvalainen draamaelokuva. Elokuvan tarina on fiktiota, mutta sillä on historiallinen todellisuuspohja. Juoni sijoittuu 1200-luvulle keski-Venäjän Mordvan alueelle, jolloin mongolit levittäytyivät etelästä laajoille alueille. Elokuvassa ersäläiset ruhtinas Purgasin johdolla kohtaavat sotaisat tulokkaat ja ryhmittäytyvät vastarintaan ylivoimaiselta vaikuttavaa vihollista vastaan. Elokuva esittelee samalla Mordvan luontoa, ersäläisten perinteitä, luonnonuskoa ja kulttuuria.
Mordvalaiset ovat suurin suomensukuinen kieliryhmä Venäjällä. Mordvalaisia asuu laajalla alueella Keski-Venäjää nimikkotasavalta Mordoviassa sekä ympärystasavalloissa. Alueen pääkaupunki sai maailmanlaajuista näkyvyyttä kesällä 2018, kun siellä pelattiin jalkapallon MM-kisojen alkusarjaotteluja. Mordvalaisilla on kaksi toisistaan poikkeavaa kielimuotoa, ersä ja mokša. Molemmilla on puhujia joitakin satoja tuhansia. Mordvalaiskielet ovat keski-Venäjän sukukielistä kaikkein lähintä sukua suomen kielelle ja erityisesti ersästä voikin löytää paljon sanastollisia ja rakenteellisia yhtäläisyyksiä, vaikkei kielen ymmärtäminen suoraan mahdollista olekaan.
Azor-elokuva on kirkas esimerkki intohimosta ja uskosta omaan asiaan. Se on kahden ersäläisentusiastin, Viktor Tšitšaikinin ja Aleksandr Utševatkinin sekä ersäläisyhteisön sinnikkyyden tulos. Elokuva rahoitettiin ja toteutettuun täysin omarahoitteisesti ja paikallisten vapaaehtoista tuella. Ainoastaan pääosanesittäjä on ammattinäyttelijä. Paikallisen Mordvan tasavallan viranomaisten kiinnostus elokuvaa kohtaan on herännyt vasta sen saatua Venäjä Kulttuuriministeriön virallisen levitysluvan elokuussa 2018 ja sen saatua julkisuutta myös kansainvälisesti.
Elokuvan tekstitys ja tuonti Suomeen on toteutettu Opetus- ja Kulttuuriministeriön apurahalla Sugrifest 2018 – hankkeelle. Elokuvaesitykset lokakuussa ovat osa suomalais-ugrilaisen sukukansapäivän juhlintaa.


Ennen esitystä elokuvan  käsikirjoittaja Aleksandr Utševatkin taustoittamaa Azorin tekoa kirjaston Stagella järjestettävässä tilaisuudessa.

Tervetuloa!