10.4.2019

Totalnyj Diktant ja Trud Kemissä lauantaina 13.4.2019Avoimet ja maksuttomat venäjänkielen oikeinkirjoitustestit Kemissä, TUL-salissa lauantaina 13.4.2019. Testien johtajana toimii Evgenija Lukovitskaja Murmanskin Suomen ystävien yhdistyksestä. Totalnyj Diktant on tarkoitettu äidinkielenään tai äidinkielenomaisesti venäjää puhuville ja Trud venäjää vieraana kielenä opiskeleville. Trud sopii jo kielen alkeet hallitseville.

Trud testin info aloitetaan lauantaina 13.4. klo 13.00 TUL-salissa ja Totelnyj Diktant testi klo 13.30 samassa paikassa.


Totalnyj Diktant

Totalnyj Diktant on kerran vuodessa järjestettävä venäjänkielen kirjoittamisen opetustapahtuma. Totalnyj diktant on venäjän kielen oikeinkirjoituksen testi, jossa eri paikkakunnille eri puolilla maailmaa kokoontuneet osallistujat kirjoittavat sanelusta vuosittain vaihtuvan tekstin. Sanelu välitetään samanaikaisesti internetin välityksellä ja lukijoina käytetään filologian ammattilaisia ja venäläisiä julkisuuden henkilöitä.

Tapahtuman päätavoite on tarjota osallistujille ainutlaatuinen mahdollisuus testata venäjänkielen taitonsa. Totalnyj Diktant alkoi vajaat 20 vuotta sitten Novosibirskin yliopiston humanististen tieteiden tiedekunnan opiskelijoiden järjestämästä tapahtumasta, joka sittemmin on kasvanut maailmanlaajuiseksi satojatuhansien osallistujien tapahtumaksi. Viime vuosina testissä on saneltu tekstejä johtavilta venäläisiltä kirjailijoita, kuten Dmitry Bykovilta, Zakhar Prilepiniltä, Boris Strugatskilta, Dina Rubinalta, Alexey Ivanovilta, ja Jevgeny Vodolazkinilta.

Trud

Siinä missä Totalnyj Diktant on tarkoitettu venäjän kieltä äidinkielenään puhuville, niin sen rinnakkaistesti Trud on suunnattu venäjänkieltä opiskeleville muita kieliä äidinkielenään käyttäville. Trud koostuu kymmenestä mielenkiitoisesta tehtävästä joiden lisäksi osallistuja halutessaan voi kirjoittaa lyhyen sanelun.

Trud on hyvin joustava tapa testata venäjän kielen taitoaan. Osallistuja voi suorittaa joko koko testin tai vain itselleen parhaiten sopivat osat. Pisteiden enimmäismäärä on 100 ja se arvioidaan viisiportaisella asteikolla.

Testien arvostelu tapahtuu osallistjien tietosuojaa kunnioittaen. Testattavan henkilöllisyys on vain testiä johtavan henkilön tiedossa. Samoin testien tulokset käsitellään salassa eikä arvosanaa saa tietoonsa kukaan muu kuin testin johtaja ja testattava. Kemin testitapahtumaa johtaa murmanskilainen Evgenija Lukovitskaja.

Lisätietoja
Suomi-Venäjä-Seuran Kemin osasto ry
Arto Laakso
040-8127335
svs.kemi@gmail.com